Als je een liefhebber bent van een wijntje, dan zal je vast een (kleine) collectie hebben liggen. Het is belangrijk om je wijncollectie onder de meest prefecte omstandigheden te bewaren. Waarom? Omdat heel veel verschillende factoren van invloed zijn op de smaak en kwaliteit van je wijn. Het bewaren van je collectie luistert best nauwkeurig, want niet alleen temperatuur en luchtvochtigheid, maar ook trillingen kunnen de kwaliteit en smaak beïnvloeden. Een klimaatkast is voor wijnliefhebbers een echte musthave. 

Wat is een klimaatkast voor wijnen precies? 

Heel simpel kan je zeggen dat een klimaatkast een koelkast is waarin je wijn of wijnen het beste kan bewaren onder de meest ideale omstandigheden. In deze kast kan je de temperatuur regelen, maar ook andere invloeden van buitenaf zoals trillingen, vocht en licht reguleren. Je zou denken dat een ‘reguliere’ koelkast je hiermee ook kan helpen, maar dat is dus niet het geval. Want een reguliere koelkast is niet per se trilling arm en vochtregulerend. Ook kan je in de meeste wijnklimaatkasten verschillende temperatuurzones instellen zodat je jouw rode wijnen op een andere temperatuur kan bewaren dan de witte wijnen. Want een rode wijn wordt graag op zo’n 16 graden Celsius bewaard, terwijl een witte wijn beter op 10 graden Celsius bewaard kan worden. 

Welke voordelen heeft een wijnklimaatkast voor jouw wijncollectie? 

Een van de grote voordelen van een wijnklimaatkast is dat je er een echte eyecatcher van kan maken in je huis. Je kan hem losplaatsen, maar je kan hem ook in een nis plaatsen of in de keuken en er een lust voor het oog van maken. Een ander voordeel is dat je op elk moment van de dag een wijn kan pakken die op de perfecte temperatuur is, zonder dat je hem vooraf koud had moeten zetten. 

De temperaturen die je heel nauwkeurig in kan stellen in de klimaatkast, maken het nog beter om hem aan te schaffen. Want daarnaast zorgt de kast ervoor dat de temperatuur ook nog een keer niet te veel schommelt. Schommelingen in de omgevingstemperatuur bij wijnen kan namelijk de kwaliteit en smaak aantasten. Het is zelfs mogelijk dat als een wijn te warm wordt bewaard, hij kan bederven. Maar ook zonlicht wordt tegengehouden door de kast waardoor ook dat geen negatieve invloed heeft op de smaak. 

Trillingen hebben een negatieve invloed op de smaak van wijn

Ook trillingen kunnen een negatieve invloed hebben op de smaken van je wijn. Door veel trillingen kan de wijn actief worden en verder gaan rijpen bijvoorbeeld. Dat komt de smaak niet altijd ten goede. Maar ook de luchtvochtigheid is belangrijk. Een te droge lucht kan ervoor zorgen dat de kurk uitdroogt en dat zorgt er weer voor dat de fles niet goed is afgesloten. Als er lucht bij de wijn komt, kan hij gaan oxideren. Dit hoef je vanaf buiten niet te zien, maar als je hem ontkurkt dan zal hij bedorven smaken. 

Er is dus eigenlijk genoeg reden om jouw wijncollectie te bewaren in een klimaatkast, want iedereen wil dat zijn collectie zijn kwaliteit en smaak behoud. Laat je dus niet verleiden door de trapkast, dat is echt niet goed voor de kwaliteit van je collectie. 

Ook op zoek naar een inbouw wijnkoelkast? Bestel deze online!