erp systeem

Het implementeren van een ERP systeem vergt wat tijd en inspanning. Voordat je hieraan begint is het handig om voor ogen te hebben hoe je de bedrijfsprocessen wilt laten verlopen en hoe het ERP systeem hieraan moet bijdragen. Om je op weg te helpen, zijn dit de stappen van een succesvolle ERP implementatie. Begin met het opstellen van de reikwijdte en de doelen van de implementatie en zet dit in een document. Vermeldt hierin realstische doelen en wat je met een ERP systeem wilt bereiken.

erp systeem

Vervolgstappen voor een succesvolle implementatie

Kies vervolgens een ERP systeem. Er zijn namelijk verschillende soorten ERP systemen met elk hun voor- en nadelen. Hierna kun je een projectplan gaan opstellen. Hierin staat onder andere het doel van het project, de projectfases en de taken en verantwoordelijkheden van de projectleden. Vervolgens kan het project opgedeeld worden in verschillende fases. Elke fase heeft hierin zijn eigen doel. Deze fases moeten verwerkt worden in een haalbare planning. Vervolgens moeten in een communicatieplan vergaderingen met de ERP leverancier en consultant ingepland worden. Verder moet een proef datamigratie uitgevoerd worden.

Met deze stappen rond je de implementatie af

Vervolgens moet er getest worden of de processen naar wens werken en ingericht zijn. Hierna kunnen alle documenten en formulieren ingericht worden. De laatste fase van het implementatietraject is het opstellen van een Go-live plan. Na het trainen van de eindgebruikers volgt dan ook de migratie van de data en het Go-live moment. Raadpleeg voor meer informatie de pagina over ERP implementatie.