De eerste keer een huis kopen zal waarschijnlijk een nogal spannende en lastige onderneming zijn. Je hebt nergens nog echt verstand van en er moeten in een korte tijd een hoop dingen worden geregeld. Er zijn daarnaast ook nog veel dingen waar je zelf goed op moet letten bij het kopen van je huis zodat jij dadelijk niet bedrogen uit komt. Je wil natuurlijk niet in je nieuwe huis zitten met enorme onverwacht hoge kosten of op een plek waar jij je toch niet echt thuis voelt. 

Zet je eigen wensen op een rijtje

Als je een huis gaat kopen zullen er vast een hoop dingen zijn waaraan dit huis moet gaan voldoen. Natuurlijk zul je de meeste dingen eenvoudig kunnen onthouden, maar toch is de kans groot dat je na een bezichtiging niet rationeel kan nadenken en kleine dingen over het hoofd ziet. Om niet achteraf met spijt te zitten is het dan ook handig om een lijstje te maken met dingen waar de woning aan moet voldoen en deze na het bezichtigen van een huis eens even na te gaan. Zo kun je een stuk eenvoudiger en overzichtelijker te werk gaan en is de kans kleiner dat je straks spijt hebt van je aankoop. 

Vraag om hulp van experts

Als je zelf voor het eerst een huis gaat kopen en niet veel afweet van hoe alles werkt is het slimmer om hulp te vragen bij de dingen waar dit nodig is. Zo kun jij bijvoorbeeld wel zelf gaan onderhandelen over de prijs van het huis dat je wil komen, maar de kans is toch groot dat een expert op dit gebied een voor jou betere prijs zou kunnen afdingen. Puur omdat de aannemer van de verkoper van dit huis weet dat een expert een stuk minder eenvoudig te bespelen is dan iemand die amper wat van de woning en de waarde af weet. Ondanks dat sommige experts een hoop kosten met zich mee brengen zal dit het de meeste keren toch waard zijn. Je zult hierdoor niet voor onverwachte verrassing komen te staan en hoeft zelf een stuk minder tegelijkertijd te regelen.

De kadasterkaart

Op een kadastrale kaart kun je de globale ligging van een kadastraal perceel in de omgeving achterhalen. Op deze digitale kadastrale kaart kun je zien wat de perceelgrenzen zijn, wat je perceelnummer is en wat de belangrijkste en meest waardevolle bebouwing is op dit terrein. Bij de Kadasterdata kun je onder andere vinden wat je patrimoniale gegevens zijn en wat de rechten zijn van de eigenaar van dit gebied. Je kunt namelijk niet zomaar overal alles bouwen wat je wil. Elke gemeente en omgeving heeft hiervoor zijn eigen regels en uitzonderingen. Je wil er niet na aankoop van een woning achter komen dat jij niet zo kunt renoveren als je oorspronkelijk had gedacht. Ook kun je vaak een indicatie vinden van de woningwaarde van de op deze grond gelegen bebouwing. Door je hier eerst eens goed in te verdiepen zul jij straks niet een hogere prijs betalen dan de WOZ-waarde.