Het vinden van een geschikte huurwoning kan soms een behoorlijke uitdaging zijn. Er zijn meerdere zaken waar je rekening mee moet houden en die je van te voren moet uitzoeken. Aangezien je niet de enige bent die op zoek gaat naar een leuk stekje, kan het soms weken tot wel maanden duren voordat je een mooi plekje hebt gevonden. Hoewel de moed misschien al in je schoenen is gezakt, geef niet op! Het is namelijk zeker niet onmogelijk. Wij geven je graag een aantal tips, waarmee ook jij jouw perfecte huurwoning kan scoren!

Weet waar je moet kijken

Als je van plan bent om te gaan huren, kun je huizen zoeken binnen zowel de sociale als de vrijesectorwoningen. Het is belangrijk dat je van te voren goed weet bij welke van de twee je moet kijken. Voor sociale huurwoningen gelden maximale inkomens. Zo moet 80% van het huizenaanbod beschikbaar zijn voor mensen met een inkomen onder de 36.165 euro. Maximaal 10% mag tussen de 36.165 en 40.349 verdienen en de overige 10% is vrij. Heb je dus een ruimere beurs? Dan kom je in de vrije sector terecht. Hier moet je vaak aantonen dat je meer dan een bepaald minimuminkomen hebt.

Zoekgebied

Wanneer je graag op een bepaalde plek wilt wonen, is het verstandig om het zoekgebied iets meer uit te breiden, zodat je meer kans hebt op het vinden van een woning. Wil je bijvoorbeeld een appartement huren in Arnhem? Kijk dan ook naar omliggende plekken als Veenendaal, Ede of Zevenaar. Zo zit je toch dicht bij de stad, maar heb je meer kans van slagen. Vooral in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is het aanbod in de huurmarkt erg schaars en heb je vaak te maken met lange wachtlijsten. Als je toch in deze steden wilt wonen, is het dus aan te raden om je bij zoveel mogelijk woningcorporaties in te schrijven en moet je beschikken over een gezonde dosis geduld.

Schakel een makelaar in

Om nóg sneller aan een huurwoning te komen, kun je het beste hulp inschakelen van een makelaar. Zij gaan op basis van jouw voorkeuren en budget op zoek naar beschikbare huurwoningen binnen jouw aangegeven regio. Let wel op! Hier zitten kosten aan verbonden. Als een makelaar jou helpt aan een huurwoning, betaal je een vergoeding voor de administratie, bezichtiging en eventuele hulp bij het opstellen van je huurcontract. Hiernaast wordt hier vaak nog één of zelfs twee keer de maandhuur bij opgeteld. Zoek dit van te voren dus eerst goed uit, voordat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Zolang ze je niet helpen aan een woning, betaal je uiteraard niks.

Eigen netwerk

Hiernaast moet je het vooral ook hebben van je eigen netwerk. Vertel aan zoveel mogelijk mensen dat je op zoek bent naar een woning en waar deze aan moet voldoen. Je ziet vaak op social media dat berichten worden gedeeld en mensen worden getagd. Mocht iemand in jouw netwerkkring een beschikbaar huisje voorbij zien komen, denken ze meteen aan jou en heb je kans om als eerste te reageren op een woning.