Iedereen heeft zo zijn wensen voor zijn ideale keuken. Een kookeiland, Quooker, stoomoven en de Bora afzuiging zijn ontzettend populair. Maar wat is eigenlijk de ideale indeling van een keuken? Met een slimme indeling van de keukenblokken is overal aandacht aan besteedt en hoef je niet de hele tijd onnodig heen en weer te lopen. Waar je hierbij aan moet denken lees je in dit blog.

De perfecte keukenopstelling

Het uiterlijk van een keuken kan verschillen, net als de invulling ervan. En of je nu kiest voor een I-vorm (lijnopstelling), een L-vorm, een U-vorm of iets anders. De ideale keukenindeling is de keukenblokken van links naar rechts: opbergzone, voorraadzone, spoelzone, werkzone en kookzone. Waarom? Dat zullen we uitleggen.

Ergonomisch werken voor links- en rechtshandigen

Door een keuken van links naar rechts in te richten met een opbergzone, voorraadzone, spoelzone, werkzone en kookzone werk je ergonomischer. Althans, als je rechtshandig bent. Rechtshandige mensen werken u eenmaal bij voorkeur met de klok mee. Terwijl linkshandige mensen juist liever tegen de klok in werken. Indien je linkshandig bent draai je de volgorde dus gewoon om.

Waarom juist deze volgorde

Door deze volgorde aan te houden zijn de loopafstanden minimaal en hoef je tijdens het koken niet continu kriskras door de keuken te lopen om kookspullen en ingrediënten te verzamelen. Je pakt een pan in de opbergzone; de ingrediënten uit de voorraadzone; schuift weer een stapje op naar rechts naar de werkzone waar de groente wordt schoongemaakt en de aardappels geschild; en tot slot wordt alles gekookt in de kookzone.

Meer genieten van je keuken

Door te kiezen voor de ideale keukenindeling, beweeg je met de klok mee van zone naar zone, zonder dat je steeds heen en weer hoeft te lopen. Deze indeling is dan ook aangepast op de meest efficiënte kookwijze: verzamelen, voorbereiden en koken. Hierdoor werk je fijner en efficiënter in je nieuwe keuken en geniet je er nog meer van! Meer lezen? Probeer ook onze andere woonblogs .