multiplex plaat

Een schutting is de ideale oplossing om jezelf privacy te geven in je eigen tuin. Of om bijvoorbeeld je huisdieren binnen een bepaalde ruimte te houden. Het plaatsen van een schutting kan heel eenvoudig. Je ken het het beste met twee mensen doen. Anders wordt het een lastige klus. Volg het onderstaande stappenplan en je hebt binnen een dag een schutting staan! Heb je geen geschikt gereedschap voor de klus? Bij Bus kun je eenvoudig wel het juiste gereedschap kopen!

Stap 1: Grond voorbereiden

De eerste stap is het voorbereiden van de grond. Zorg er voor dat de grond vlak en recht is. Op een hobbelige ondergrond is het moeilijk om een schutting te plaatsen. Datzelfde geldt voor een ongelijke ondergrond. Maak de grond ook schoon. Je wilt de schutting in het zand plaatsen. Trek daarna een rechte lijn. Langs deze lijn komt uiteindelijk de schutting. 

Stap 2: Behandelen

De tweede stap is het behandelen van het hout. Behandel het de schuttingpalen met zwarte teer. Hierdoor zijn de palen beschermd tegen houtrot. De palen moeten ongeveer anderhalf keer zo hoog zijn als de schutting. Er gaat een derde deel van de paal de grond in. 

Stap 3: Palen plaatsen

De volgende stap is het plaatsen van de schuttingpalen. Pak een grondboor en boor een gat in de grond. Bij palen van 270 centimeter moet er ongeveer 90 centimeter in de grond worden geboord. Plaats de paal in de grond en sla de paal met een palenrammer nog zo’n 15 centimeter extra de grond in. Dan weet je zeker dat de paal goed vast staat. Controleer vervolgens en ondertussen of de paal waterpas is. De volgende paal zet je de breedte van de schuttingpanelen verder plus 1 centimeter. Hierdoor heb je een beetje speling.

Stap 4: Schuttingsteunen

De vierde stap is het bevestigen van de schuttingsteunen. Aan deze steunen zullen de schuttingdelen worden bevestigd. Schroef deze steunen op dezelfde hoogte aan de paal vast.

Stap 5: Schuttingdelen

De volgende stap is het vastschroeven van de schuttingdelen aan de schuttingsteunen. Let er goed op dat de schutting waterpas hangt en dat de onderkant iets van de grond af staat. Dat voorkomt rotten. 

Stap 6: Afwerking

De laatste stap is het afwerken van de schutting. Je kan bijvoorbeeld nog zinken afdekkappen plaatsen. Hierdoor bescherm je de schutting tegen heftige weersomstandigheden en je schutting ziet er prachtig afgewerkt uit! Voor een nog mooiere look kun je de schutting nog beitsen.