Ben je liever een prinses, Dracula, een boef of Super Mario? Mensen vinden het leuk om zich voor een feestje of evenement te verkleden. Carnaval, Halloween of een ander verkleedpartijtje? Je kunt er een statement mee maken en lachers op de hand krijgen. Wanneer je je verkleedt, gebeurt er iets met je psyche. Als je onherkenbaar bent, durf je kennelijk meer en voel je je vrijer om op anderen af te stappen. Dat leert een Amerikaans onderzoek ons. Het is vooral bij de jongsten bekend, dat verkleedkleding kind, zelfs een verlegen stotterend kind zelfverzekerder maakt. Een psycholoog constateerde dat je met een masker op meer durft. Een verlegen of teruggetrokken persoon kan dan net over een drempel gehesen worden. Gewoon omdat een masker en verkleedkleren je vrij en onbevangen op mensen laat afstappen. 

Iets bijzonders van jezelf laten zien

Je verkleden heeft nog meer functies dan gene wegnemen. Met een verkleedpartij verberg je jezelf dus een beetje. Ook voor volwassenen, of misschien juist voor volwassenen, kun je dan iets bijzonders van je zelf tonen. Dingen die nog niemand van je wist. Met verkleedkleding dames of de keuze van een kostuum leg je iets van je interesse of persoonlijkheid bloot. Houd je van een grapje dan verkleed je jezelf misschien als cactus of een hotdog. Heb je interesse voor politiek of sport? Dan zijn er maskers van die favorieten die je op kunt zetten om te laten zien waarin jij geïnteresseerd bent. 

Bij een groep horen

Aan je kostuum ziet iedereen meteen waar je van houdt. Of waar de groep met hetzelfde kostuum voor staat. Want dan hoor je bij een groep. En dat vinden mensen fijn en verbindend. Het schept een band. Dat willen we vooral, sociale wezens als we zijn.