duurzame luiers

Duurzaam bezig zijn

Iedereen hoort het wel een paar keer per dag voorbij komen. Duurzaam en duurzaamheid. De hele wereld wil duurzamer bezig zijn. En dat is natuurlijk goed. Goed voor het milieu en goed voor het voortbestaan van de aarde.

Wat kun je nu zelf allemaal doen om hieraan je steentje bij te dragen? Je kunt natuurlijk je afval goed scheiden. Je kunt wat vaker de fiets pakken in plaats van de auto. Je kunt ook in de gaten houden bij gebruiksartikelen die je koopt of er recycle materiaal in verwerkt zit.

Maar wat ook kan en daar denk je misschien niet als eerste aan bij dit onderwerp, is het gebruik van duurzame luiers.

duurzame luiers

Duurzame luiers

Dit onderwerp is natuurlijk met name interessant voor ouders, aanstaande ouders, oppassende opa’s en oma’s en kinderdagverblijven.

Er zijn duurzame luiers op de markt in de vorm van wasbare exemplaren. Deze zijn een goed alternatief voor de wegwerpluiers die momenteel het meest gebruikt worden.

Het voordeel van deze wasbare luiers is ook nog eens dat ze geen chemicaliën bevatten die veel van de wegwerpexemplaren wel bevatten. Deze chemicaliën kunnen ervoor zorgen dat je kindje geïrriteerde billetjes krijgt bijvoorbeeld.

Door het gebruik van wasbare luiers draag je bij aan het verminderen van de stroom huishoudelijk afval. Vier procent van al dit afval bestaat namelijk uit de wegwerp luiers. Dit staat voor 144 miljoen kilo aan afval.

Ook het verminderen van de productie van wegwerpluiers helpt in het duurzaamheidsverhaal. De luiers moeten natuurlijk gemaakt worden. Dit fabriceren gebeurd weer door machines in grote fabrieken. Deze machines verbruiken heel veel energie en eventueel gas. Ook de fabriek zelf waar deze machines in staan moeten verlicht en verwarmd worden wat ook weer elektriciteit en gas kost. Dit alles is natuurlijk zeer belastend voor het milieu.

Kosten

In eerste instantie vraagt het een investering van jezelf om wasbare luiers aan te schaffen. Deze investering verdien je echter snel weer terug want je bent echt veel luiers nodig. Als je elke keer weer een paar pakken wegwerp exemplaren moet kopen lopen de kosten ook vrij snel op.